BEZBEDNE GRANICE SU GARANT SIGURNOSTI GRAĐANA

20. Maj 2024.

Saradnja i koordinisano delovanje svih institucija u okviru sistema integrisanog upravlјanja granicom najsnažniji je put ka punoj sigurnosti naših granica, bezbednosti građana i neometanom prometu putnika i roba, ocenjeno je danas povodom završetka obuke posvećene suzbijanju krijumčarenja oružja, eksploziva i narkotika, koja je od 13. do 17. maja 2024. godine sprovedena u Regionalnom centru granične policije u Subotici.

Pomoćnik načelnika Uprave granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Saša Arsenijević ovim povodom se zahvalio na pomoći koju Delegacija Evropske unije u Srbiji pruža kroz projekat "EU podrška efikasnom upravlјanju granicom", kao i implementacionom partneru KPMG-u, na dosadašnjoj uspešnoj saradnji.

„Kao poseban rezultat ovog projekta, istakao bih podršku pri izradi Strategije i Akcionog plana za integrisano upravlјanje granicom koje je usvojila Vlada Republike Srbije 2022. godine. Ujedno, izrađeni su mnogi operativni dokumenti i programi obuke u oblasti integrisanog upravlјanja granicom. Danas smo ovde upravo zbog sprovođenja jednog takvog programa obuke“, izjavio je Arsenijević.

Takođe, izrazio je zadovolјstvo što je danas u Subotici prisustvovao teorijskom i praktičnom delu obuke za pripadnike granične policije i carine u otkrivanju krijumčarenja droga, eksploziva i oružja, i zaključio da neprestano podizanje nivoa znanja i usvajanja novih veština u policijskom i carinskom postupanju, doprinosi zaštiti državne granice Republike Srbije i njenih građana, kao i unapređenju bezbednosti na evropskim granicama. 

„Republika Srbija je pouzdan partner EU kada je reč o graničnoj kontroli i regionalnoj bezbednosti. Kroz podršku EU, Republika Srbija je jedna od prvih zemalja izvan EU koja je svoju strategiju uskladila sa novim konceptom integrisanog upravlјanja granicom. Od usvajanja strategije prošlo je skoro dve godine, a današnja obuka upravo pokazuje da Srbija nastavlja sa implementacijom strategije. Podizanje kapaciteta graničnih službi dovodi do skraćenog vremena obrade i većih stopa otkrivanja nezakonitih prekograničnih aktivnosti kao što su neregularne migracije, trgovina ljudima i krijumčarenje, uz istovremeno poštovanje fundamentalnih prava“, rekao je Nikola Bertolini, šef Odelјenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji.

„Od 2015. godine do danas, EU je obezbedila više od 220 miliona evra pomoći Srbiji u oblasti migracija i upravlјanja granicama, uklјučujući tu i pomoć u  borbi protiv ilegalnih aktivnosti, doprinoseći na taj način bezbednosti građana Srbije. U narednim godinama planiramo da nastavimo da podržavamo razvoj kapaciteta Srbije u sprovođenju efikasnijeg nadzora granica, sofisticiranije granične provere, kao i da pružimo podršku u obezbeđivanju napredne tehnološke opreme“, zaklјučio je Bertolini, ističući posvećenost EU u pogledu toga da Srbija postane deo EU.

Povećanje obima međunarodne trgovine, turizma, kulturne i obrazovne razmene zahteva otvorenije granice i olakšanje trgovine, uz istovremeno zadržavanje visokog stepena sigurnosti na granicama. Iz tog razloga sve granične službe moraju da stvore ravnotežu između strogih kontrola i sasvim otvorenih granica, a bliska saradnja različitih službi doprinosi stvaranju takve ravnoteže. Ova obuka, organizovana u okviru projekta „EU podrška efikasnom upravlјanju granicom“ koji finansira Evropska unija, upravo treba da donese većoj sigurnosti granica uz istovremeno brži prekogranični protok.