Otkrivanje krijumčarenih vozila – obuka na graničnom prelazu Vatin

24. April 2024.

Iako nisu česti, slučajevi krijumčarenja vozila preko graničnih prelaza na izlasku iz Srbije nisu nepoznanica. Najčešće su u pitanju automobili koji pripadaju kategoriji luksuznih vozila, velike vrednosti. Načini na koji se ovi automobili krijumčare mogu biti vrlo raznorodni, a krijumčari koriste raznovrsne i inovativne tehnike za svoje nezakonite radnje.

Da bi se granični prelazi osigurali od ove vrste krivičnih dela, dvadeset policijskih službenika je u periodu od 15-19. aprila 2024. godine prošlo kroz četvorodnevnu obuku pod nazivom „Otkrivanje krijumčarenih vozila u sistemu integrisanog upravljanja granicom“. Obuka je organizovana u okviru projekta „EU podrška efikasnom upravljanju granicom“, koji finansira Evropska unija.

Glavni cilj obuke bio je jačanje kapaciteta granične policije kako bi se smanjio broj krijumčarenih vozila, s namerom potpunog eliminisanja ovog problema.

Kroz četiri dana obuke i praktičnog rada na graničnom prelazu Vatin (granični prelaz prema Rumuniji), učesnici obuke su imali prilike da se bolje upoznaju sa indikacijama i pokazateljima sumnje u autentičnost vozila, krivotvorenjem dokumentacije, bazom podataka za pregled i pretragu vozila, modalitetima krađe, ali i savremenim OBD uređajima koji pružaju dijagnostičke podatke o samom vozilu.

Polaznici su stečena znanja primenjivali na vozilima u stvarnim situacijama granične kontrole na samom prelazu Vatin. Prema njihovim rečima, obuka je bila izuzetno korisna za njihov svakodnevni rad, sa obiljem praktičnih primera iz stvarnih situacija.